Διατροφή, Υγεία

Προνόμια του Καφέ

Εάν νομίζετε ότι το πρωινό σας φλιτζάνι καφέ δεν παρέχει τίποτα περισσότερο στο σώμα σας από ένα τράνταγμα καφεΐνης, μπορεί να εκπλαγείτε ευχάριστα όταν μάθετε ότι το καθημερινό σας φλιτζάνι μπορεί να σας προσφέρει και κάποια πρόσθετα οφέλη. Η κατανάλωση μέτριων ποσοτήτων καφέ έχει συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, διαβήτη τύπου 2 και νόσου του Πάρκινσον.

Αν και οι ερευνητές δεν έχουν ακόμη προσδιορίσει τους ακριβείς μηχανισμούς πίσω από ορισμένες από τις επιδράσεις πρόληψης ασθενειών, είναι σημαντικό να έχετε κατά νου ότι αυτές οι ενώσεις μπορεί να ασκούν άλλα ευεργετικά αποτελέσματα, όπως η δράση τους ως αντιφλεγμονώδης. Ο καφές περιέχει επίσης μικρές ποσότητες ορισμένων θρεπτικών ουσιών, συμπεριλαμβανομένου του καλίου, της νιασίνης και του μαγνησίου.

Κάνοντας τον καφέ σας με γάλα χωρίς λιπαρά ή χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά είναι ένας τρόπος για να αυξήσετε την ημερήσια πρόσληψη ασβεστίου και βιταμίνης D. Εάν η διατροφή σας δεν περιλαμβάνει γαλακτοκομικά προϊόντα, ένα ενισχυμένο ρόφημα σόγιας είναι μια εναλλακτική λύση πλούσια σε ασβέστιο. Απλά να είστε προσεκτικοί στην ποσότητα του γλυκαντικού, δεδομένου ότι τα ροφήματα καφέ μπορούν να αποτελέσουν πηγή προστιθέμενων σακχάρων.

Τρία έως πέντε φλιτζάνια καφέ 200 γρ παρέχουν περίπου 400 χιλιοστόγραμμα καφεΐνης, τα οποία είναι τα περισσότερα που συνιστώνται την ημέρα για υγιείς ενήλικες. Ορισμένες ομάδες, όπως τα άτομα με υπέρταση και οι ηλικιωμένοι, μπορεί να διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο για αρνητικές παρενέργειες της καφεΐνης και έτσι θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο περιορισμού της πρόσληψης τους. Οι έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες θα θέλουν επίσης να περιορίσουν την καφεΐνη και θα πρέπει να συζητήσουν την πρόσληψη τους με έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης. Λόγω του ότι ο καφές είναι διεγερτικό, δεν συνιστάται για παιδιά και εφήβους.