Διατροφή, Υγεία

Χορτοφάγοι Εναντίον Vegans: Ποια Είναι η Διαφορά;

Οι όροι vegan και χορτοφάγος μπορεί να φαίνονται παρόμοιοι και συγκεχυμένοι. Ποιες είναι λοιπόν οι διαφορές μεταξύ των δύο; Είναι το ένα πιο αυστηρό από το άλλο; Τι μπορώ να φάω σε μια χορτοφαγική διατροφή που δεν μπορώ να καταναλώσω σε μια vegan διατροφή;
Λοιπόν και οι δύο τρόποι ζωής αποκλείουν το κρέας από τη διατροφή. Οι χορτοφάγοι και οι vegans αποκλείουν το κρέας, τα θαλασσινά, τα ψάρια και τα πουλερικά. Ωστόσο, ο βιγκανισμός είναι πολύ αυστηρότερος από τη χορτοφαγία, καθώς οι vegans αποκλείουν επίσης οποιαδήποτε ζωικά προϊόντα, δηλαδή γαλακτοκομικά προϊόντα, αυγά, μέλι κλπ.
Ας μιλήσουμε και για τις δύο αυτές δίαιτες, συμπεριλαμβανομένων των ομοιοτήτων και των διαφορών τους.

Χορτοφαγική Διατροφή

Σύμφωνα με τον ορισμό (από την Χορτοφαγική Εταιρεία – Vegeterian Society), οι χορτοφάγοι είναι άτομα που δεν τρώνε τα προϊόντα ή τα υποπροϊόντα της σφαγής των ζώων. Αυτά περιλαμβάνουν:

– Κρέας (βόειο κρέας, χοιρινό, κυνήγι)

– Πουλερικά (κοτόπουλο, γαλοπούλα, πάπια)

– Ψάρια και οστρακοειδή

– Άλλοι τύποι ζωικών πρωτεϊνών,

– Λίπη που προέρχονται από σφαγή ζώων
Μια χορτοφαγική διατροφή μπορεί να περιλαμβάνει τα εξής:

– Λαχανικά και φρούτα

– Σπόροι και όσπρια

– Ξηροί καρποί και σπόροι

– Αυγα

– Γαλακτοκομικά προϊόντα (γάλα, τυρί, γιαούρτι)

– Μέλι
Η χορτοφαγία είναι συνήθως λιγότερο αυστηρή από τον βιγκανισμό και μπορεί επίσης να περιλαμβάνει μια ποικιλία παραλλαγών όπως:

– Lacto-ovo-χορτοφάγος (τυπικός χορτοφάγος που αποφεύγει το κρέας αλλά καταναλώνει γαλακτοκομικά προϊόντα και αυγά)

– Lacto-χορτοφάγος (αποφεύγει το κρέας και τα αυγά αλλά καταναλώνει γαλακτοκομικά)

– Ovo-χορτοφάγος (αποφεύγει το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, αλλά καταναλώνει αυγά)

– Pescatarian (αποφεύγει όλο το κρέας εκτός από τα ψάρια και τα οστρακοειδή)- συνήθως αναφέρεται επίσης ως ημι-χορτοφαγικός.

Vegan Διατροφή

Ο βιγκανισμός ορίζεται από την Vegan Society ως «ένας τρόπος ζωής που επιδιώκει να αποκλείσει στο μέτρο του δυνατού και εφικτό, όλες τις μορφές εκμετάλλευσης και σκληρότητας στα ζώα για τρόφιμα, ρούχα ή οποιονδήποτε άλλο σκοπό και προωθεί την ανάπτυξη και τη χρήση εναλλακτικών λύσεων χωρίς ζώα προς όφελος των ζώων, των ανθρώπων και του περιβάλλοντος».
Οι vegans αποφεύγουν αυστηρά την κατανάλωση τροφίμων ή ποτών που περιέχουν:

– Κρέας

– Πουλερικά

– Ψάρια και οστρακοειδή

– Αυγα

– Γαλακτοκομικά προϊόντα (γάλα, τυρί, γιαούρτι)

– Μέλι

– Άλλους τύπους ζωικής πρωτεΐνης

– Λίπη που προέρχονται από ζώα

Χορτοφαγικά και vegan οφέλη για την υγεία

Έρευνες έχουν δείξει ότι μετά από μια φυτική διατροφή μπορεί να επηρεάσει θετικά τη συνολική υγεία. Ποια είναι λοιπόν τα οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση vegan έναντι χορτοφαγικού; Ποιο είναι το καλύτερο;
Και οι δύο προσεγγίσεις είναι παρόμοιες στο ότι γενικά ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να τρώνε πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά και θρεπτικά πυκνά τρόφιμα. Και τα δύο πρωτόκολλα έχουν τα μοναδικά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματά τους.

Οφέλη για χορτοφάγους

Υπάρχουν πολλά οφέλη για την υγεία που σχετίζονται με την παρακολούθηση μιας χορτοφαγικής διατροφής. Σύμφωνα με έρευνες, οι χορτοφάγοι μπορεί να είναι έως και 33% λιγότερο πιθανό να πεθάνουν ή να νοσηλευτούν για καρδιακές παθήσεις. Τα προστατευτικά οφέλη της χορτοφαγικής διατροφής περιλαμβάνουν τρόφιμα όπως δημητριακά ολικής αλέσεως υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες, όσπρια, ξηρούς καρπούς, λαχανικά και φρούτα και άλλα χαμηλά γλυκαιμικά τρόφιμα. Η ιδέα είναι να καταναλώσετε διαλυτές ίνες και να επιλέξετε τρόφιμα που θα κρατήσουν το σάκχαρο στο αίμα σας σταθερό. Κάνοντας αυτό μειώνει την κακή χοληστερόλη και τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής.
Μετά από μια υγιεινή χορτοφαγική διατροφή μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη και τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2 και των σχετικών επιπλοκών του. Η χορτοφαγία μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε τον διαβήτη τύπου 2 επειδή η κατανάλωση χαμηλών γλυκαιμικών τροφίμων διατηρεί σταθερά τα σάκχαρα στο αίμα. Τα φιλικά προς τον διαβήτη χορτοφαγικά τρόφιμα περιλαμβάνουν δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια και ξηρούς καρπούς.
Η έρευνα έχει επίσης διαπιστώσει ότι τα άτομα που δεν τρώνε κρέας έχουν χαμηλότερη αρτηριακή πίεση. Οι φυτικές τροφές τείνουν να είναι χαμηλότερες σε λιπαρά, νάτριο και χοληστερόλη που μπορούν να έχουν θετική επίδραση στην αρτηριακή πίεση.

Vegan Οφέλη

Οι vegan δίαιτες συμβάλλουν επίσης θετικά οφέλη για την υγεία. Οι vegans τείνουν να τρώνε ολόκληρα τρόφιμα που εκτείνονται σε σπόρους, φρούτα, λαχανικά, φασόλια, μπιζέλια, ξηρούς καρπούς και σπόρους. Αυτά τα τρόφιμα συμβάλλουν πολλά ευεργετικά θρεπτικά συστατικά. Πολλές μελέτες έχουν αναφέρει ότι οι vegan δίαιτες τείνουν να παρέχουν περισσότερες φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά και είναι επίσης πλουσιότερες σε κάλιο, μαγνήσιο, φυλλικό οξύ και βιταμίνες Α, C και Ε.
Η vegan διατροφή έχει επίσης αποδειχθεί ότι μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και βελτιώνει τη λειτουργία των νεφρών. Οι vegans τείνουν να έχουν χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και υψηλότερη ευαισθησία στην ινσουλίνη και μπορεί να έχουν χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2.
Η vegan διατροφή συνδέεται επίσης με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Οι καλά σχεδιασμένες vegan δίαιτες περιλαμβάνουν συνήθως μεγάλες ποσότητες φρέσκων φρούτων, λαχανικών και οσπίων, όλα τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, τα οποία συνδέονται με τη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων. Μελέτες που συγκρίνουν vegans με χορτοφάγους (και ο γενικός πληθυσμός), αναφέρουν ότι οι vegans μπορεί να επωφεληθούν από έως και 75% χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Αποφύγετε τις ελλείψεις θρεπτικών ουσιών

Σύμφωνα με τους συγγραφείς που δημοσιεύθηκαν από το Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, οι προσεκτικά σχεδιασμένες χορτοφαγικές και vegan δίαιτες είναι «υγιεινές, διατροφικά επαρκείς και μπορεί να παρέχουν οφέλη για την υγεία στην πρόληψη και τη θεραπεία ορισμένων ασθενειών».
Ωστόσο, είναι σημαντικό για τους χορτοφάγους και τους vegans να διασφαλίσουν ότι τρώνε μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή που πληροί όλες τις διατροφικές τους απαιτήσεις.
Ενώ οι χορτοφάγοι παίρνουν ασβέστιο, φώσφορο και βιταμίνη D από γαλακτοκομικά προϊόντα, οι vegans μπορεί να είναι ανεπαρκείς σε ορισμένες βιταμίνες και μέταλλα που βρίσκονται μόνο σε ζωικά προϊόντα. Τα φυτικά τρόφιμα δεν περιέχουν φυσικά Β12, η οποία είναι μια απαραίτητη βιταμίνη που υποστηρίζει το νευρικό σύστημα και την καρδιαγγειακή υγεία. Προέρχεται από εμπλουτισμένα τρόφιμα όπως δημητριακά και ορισμένα είδη φυτικού γάλακτος. Οι vegans διατρέχουν επίσης κίνδυνο για την απαραίτητη ανεπάρκεια ωμέγα 3 λιπαρών οξέων, συγκεκριμένα EPA και DHA, η οποία είναι απαραίτητη για τη φυσιολογική λειτουργία του εγκεφάλου.
Αν και οι vegan δίαιτες είναι συνήθως υψηλότερες σε ορισμένα θρεπτικά συστατικά, οι κακώς σχεδιασμένες vegan δίαιτες μπορεί να οδηγήσουν σε ελλείψεις σε πολλά βασικά θρεπτικά συστατικά. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να επιλέξετε φυτικά τρόφιμα ΚΑΙ εμπλουτισμένα τρόφιμα, καθώς και ορισμένα συμπληρώματα όπως Β12 και D, ψευδάργυρο και ασβέστιο.

Σύνοψη

Για να συνοψίσουμε τη διαφορά μεταξύ χορτοφάγων και vegans με απλούς όρους:

– Χορτοφάγοι και vegans επιλέγουν να μην τρώνε κρέας ή ψάρι

– Ωστόσο, ο βιγκανισμός είναι πιο αυστηρός και απαγορεύει την κατανάλωση οποιονδήποτε προϊόντων προέρχονται από ζώα όπως γαλακτοκομικά προϊόντα, αυγά, κλπ.

– Οι χορτοφάγοι μπορούν να τρώνε γαλακτοκομικά προϊόντα που δεν περιλαμβάνουν τη σφαγή ζώων.

– Τόσο οι χορτοφαγικές όσο και οι vegan δίαιτες μπορεί να παρέχουν οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων των χαμηλότερων επιπέδων χοληστερόλης και του μειωμένου κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων.

– Είναι σημαντικό για τους χορτοφάγους και τους vegans να διασφαλίσουν ότι πληρούν όλες τις διατροφικές τους απαιτήσεις που μπορεί να μην παίρνουν τη διατροφή.