Διατροφή, Υγεία

Χοληστερίνη και Διατροφή

Τι είναι η χοληστερίνη

H χοληστερίνη είναι ένα λιπίδιο, που υπάρχει στον οργανισμό. Μέσα στον οργανισμό κινείται με τη βοήθεια των μεταφορέων λιποπρωτεϊνών. Διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία των κυττάρων. Όμως, τα αυξημένα επίπεδα χοληστερίνης στον οργανισμό σχετίζονται σημαντικά με την εμφάνιση στεφανιαίας νόσου.

Τα είδη της χοληστερίνης είναι δύο: η LDL-χοληστερίνη και η HDL-χοληστερίνη. Η LDL χοληστερίνη είναι χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη. Αυτό το είδος χαρακτηρίζεται και ως η “κακή χοληστερίνη”, καθώς έχει την τάση να επικάθεται στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων, με αποτέλεσμα διάφορα προβλήματα. Από την άλλη, η HDL χοληστερίνη είναι η υψηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη, η “καλή”, όπως λέγεται, χοληστερίνη. Αυτή έχει την ιδιότητα να απομακρύνει τη χοληστερίνη, μεταφέροντάς τη στο συκώτι, από όπου και αποβάλλεται.

Ποια είναι τα συμπτώματα της χοληστερίνης

Η υψηλή χοληστερίνη, δυστυχώς, δε σχετίζεται με συμπτώματα. Κατ’ επέκταση, δεν υπάρχουν συμπτώματα που να υποδεικνύουν τις αυξημένες τιμές της. Ωστόσο, αποτελεί απλά ένα δείγμα, που σημαίνει ότι πρέπει κανείς να ελέγξει τα επίπεδα χοληστερίνης με εξετάσεις. O ασφαλέστερος τρόπος για να γνωρίζουμε αν έχουμε υψηλά επίπεδα χοληστερίνης είναι οι γενικές εξετάσεις αίματος, τις οποίες πρέπει να επαναλαμβάνουμε ανάλογα με την ηλικία, την κατάσταση και τη συμβουλή του γιατρού μας.

Τι ανεβάζει την κακή χοληστερινη

Η διατροφή διαδραματίζει το σημαντικότερο ρόλο στα επίπεδα χοληστερίνης στον οργανισμό. Ένα διαιτολόγιο πλούσιο σε τροφές με κορεσμένα λιπαρά αυξάνει κατά πολύ τον κίνδυνο αύξησης της χοληστερίνης.
Παρακάτω παραθέτω τα φαγητά που ευθύνονται για την αύξηση της χοληστερίνης:

– Ζωικά λίπη: Τα ζωικά λιπαρά είναι οι κυριότερες πηγές κορεσμένων λιπαρών. Το λίπος από το κρέας και τα πλήρη γαλακτοκομικά, όπως το βούτυρο, τα τυριά και το γιαούρτι, έχει αποδειχθεί οτι αυξάνουν τα επίπεδα χοληστερίνης στον οργανισμό.

– Τηγανητά

– Σφολιατοειδή

– Τυποποιημένα προϊόντα, τύπου μπισκότα

– Γλυκά

Διαιτολόγιο για μείωση της χοληστερίνης

Η ανεβασμένη χοληστερίνη απαιτεί συγκεκριμένη διατροφή. Αν η μείωση των επιπέδων της χοληστερίνης μπορεί να επιτευχθεί και χωρίς την χρήση φαρμακευτικής αγωγής, αυτό απαιτεί συγκεκριμένες διατροφικές συνήθειες. Παρακάτω θα βρειτε τη λίστα με τη διατροφή που πρέπει να ακολουθήσετε για τη μείωση της χοληστερίνης.

– Αποφυγή όλα τα παραπάνω τρόφιμα, που αναφέρθηκαν, καθώς ανεβάζουν τη χοληστερίνη.

– Αντικατάσταση των κορεσμένων λιπαρών με μονοακόρεστα λιπαρά. Τα μονοακόρεστα λιπαρά δεν ανεβάζουν τη χοληστερίνη, ενώ ανεβάζουν και την καλη χοληστερίνη. Πηγές μονοακόρεστων λιπαρών είναι το ελαιόλαδο, το αβοκάντο, το ταχίνι και τα αμύγδαλα.

– Αύξηση της πρόσληψης φυτικών ινών. Οι φυτικές ίνες είναι σημαντικός παράγοντας μείωσης της χοληστερίνης. Οι φυτικές ίνες βρίσκονται στα φρούτα, στα λαχανικά και τα όσπρια. Φρούτα που ρίχνουν τη χοληστερίνη είναι κυρίως τα πορτοκάλια (όχι ο χυμός), τα μήλα, που περιέχουν πηκτίνη, φλαβονοειδή και αντιοξειδωτικά που συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερίνης. Τα σταφύλια αποτελούνται από ουσίες, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες που εμποδίζουν την αύξηση της χοληστερίνης αλλά και τη συσσωρευση της στα αιμοφόρα αγγεία. Τέλος, η ντομάτα, που περιέχει λυκοπένιο, δρα ομοίως με τα σταφύλια.

– Ένταξη βοτάνων στην διατροφή τα οποία έχουν την δυνατότητα να ρίχνουν τη χοληστερίνη. Για παράδειγμα, η κανέλα φαίνεται πως συμβάλλει καθοριστικά στη ρύθμιση της χοληστερίνης, μειώνοντας την κακή και αυξάνοντας την καλή. Από την άλλη, το θαυματουργό πράσινο τσάι περιέχει φλαβονοειδή και κατεχίνες έχουν την ιδιότητα να μειώνουν τη χοληστερίνη.

– Αύξηση των πολυακόρεστων λιπαρών. Στα πολυακόρεστα λιπαρά ανήκουν τα ω-3 και τα ω-6 λιπαρά. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα εν λόγω λιπαρά δρουν προστατευτικά ενάντια στα καρδιακά νοσήματα. Πολύτιμες πηγές αυτών των λιπαρών είναι τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, και κάποιοι ξηροί καρποί, όπως τα καρύδια.

Έχοντας όλα τα παραπάνω κατά νου, έχετε όλα τα απαραίτητα εφόδια στο οπλοστάσιο σας για να πολεμήσετε και να μειώσετε τα επίπεδα της χοληστερίνης στον οργανισμό σας.